80 jaar bevrijding Roosendaal

Algemeen

Tussen 26 en 30 oktober 1944 zijn de stad en dorpen van de gemeente Roosendaal bevrijd. De gemeente Roosendaal staat dit jaar uitgebreid stil bij 80 jaar vrijheid met een reeks van activiteiten van zaterdag 26 oktober tot en met zondag 3 november. In alle dorpen en de stad zijn er herdenkingen waarbij burgemeester Mark Buijs een krans legt namens het gemeentebestuur en de inwoners.

Ook de The Dutch Polar Bears organiseren verschillende activiteiten in de gemeente Roosendaal om de bevrijding van Roosendaal en omliggende dorpen van 80 jaar geleden te vieren en te herdenken.

Foto's activiteiten

Gedurende de week zijn de momenten van herdenken en vieren vastgelegd op de gevoelige plaat. De foto’s staan op de Facebook-pagina 80 jaar Bevrijding Roosendaal.

Programma Nispen

Zaterdag 26 oktober

10.00 uur: Herdenking Nispense gevallenen
Bij de Vredeskapel wordt een korte herdenking gehouden. Aansluitend is er mogelijkheid om een bevrijdingswandeltocht of herdenkingsfietstocht te ondernemen. Een boekje met routes en verdere informatie wordt beschikbaar gesteld.

14.00 uur: Herdenking geallieerde gevallenen
Tijdens een korte herdenking onthult burgemeester Mark Buijs een nieuw herdenkingsmonument en legt hij een krans namens het gemeentebestuur en de inwoners van Nispen. Het monument aan de Honingbossenweg is een eerbetoon aan de Engelse bevrijders die in Nispen omkwamen. Bij de herdenking werken basisschool De Linde, harmonie St. Caecilia en militaire voertuigen mee. De Nispense Runners, die vanuit Geel naar Nispen lopen, worden ontvangen. In Geel zijn veel van de gesneuvelde soldaten begraven. De kinderen van basisschool De Linde hebben herinneringen gemaakt, die de Runners de dag ervoor achterlaten bij de herdenking in Geel.

14.40 uur: Bevrijdingstocht naar de kerk in Nispen
Onder begeleiding van harmonie St. Caecilia en militaire voertuigen vertrekt een optocht van het monument aan de Honingbossenweg naar de kerk. Daar worden de Nederlandse, Engelse en Canadese vlaggen gehesen.

15.00 uur: Vlaggenceremonie op het Kerkplein

15.15 uur: Vieren van de vrijheid
Een korte dienst, gericht op het vieren van de vrijheid, met het ontsteken van het bevrijdingsvuur. Stadsdichter Ivo Weterings, harmonie St. Caecilia, Nispense Runners, koor Nispen Vocaal en kinderen van basisschool De Linde leveren een bijdrage.

16.00-18.00 uur: Bijeenkomst in Nisipa voor ouderen
Onder het genot van koffie, thee en een bevrijdingskoek kunnen ouderen een presentatie bijwonen van Heemkundekring Nispen.

21.00 uur: Bevrijdingsfeest
In het Openluchttheater verzorgt The Valley Sound Big Band een bevrijdingsconcert. De avond wordt afgesloten met een DJ.

Programma Wouw

Zondag 27 oktober

13.00-16.00 uur: Herdenkingsbijeenkomst en openstelling St. Lambertuskerk
René Hermans geeft drie keer een presentatie met beelden van de strijd rond Wouw en de verwoesting van de Lambertuskerk. De vaste gidsengroep leidt mensen rond en wijst hen op de vele waardevolle ornamenten. Ook de toren kan worden beklommen, zodat er kennis gemaakt kan worden met de gewelvenzolder en de kerkklokken. Vanuit de toren is er een prachtig uitzicht over Wouw en omstreken.

Maandag 28 oktober

13.10 uur: Optocht vanaf basisscholen naar het Bevrijdingsmonument
Onder begeleiding van Malletkorps Oranje en militaire voertuigen, trekken kinderen vanaf de basisscholen naar het Bevrijdingsmonument in de 28 Oktoberstraat.

13.30 uur: Herdenking en viering bij het Bevrijdingsmonument
Burgemeester Mark Buijs legt een krans namens het gemeentebestuur en de inwoners van Wouw. Aan de ceremonie werken een koperensemble van Harmonie Oranje, Malletkorps Oranje, leerlingen van basisscholen De Baayaert en De Stappen, Martine van de Kar en stadsdichter Ivo Weterings mee.

Programma Heerle

Dinsdag 29 oktober

19.00 uur: Herdenking en viering bij de Schalm (kerk)
Op het plein naast de Schalm vindt een herdenking plaats bij het monument voor de omgekomen inwoners van Heerle tijdens de Tweede Wereldoorlog. Burgemeester Mark Buijs legt een krans namens het gemeentebestuur en de inwoners van Heerle. Harmonie Juliana en stadsdichter Ivo Weterings leveren een bijdrage.

19.30 uur: Bevrijdingsconcert in de Schalm
Het concert wordt verzorgd door Harmonie Juliana, koor Vivace, Marion Winnink en basisschoolleerlingen. Aan het einde van het concert wordt een publicatie over kapelaan Froger uit mei 1986 uitgereikt. 

Verder wordt lesmateriaal verspreid onder de basisschoolleerlingen. Ook is er in de Schalm een kleine expositie met spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Die komen uit de familiekring van de basisschoolkinderen en uit de verzameling van Robert Catsburg 

Programma Moerstraten

Woensdag 30 oktober

18.30 uur: Vertrek naar het oorlogsmonument aan de Luienhoekweg

19.00 uur: Herdenking bij het oorlogsmonument
Burgemeester Mark Buijs legt een krans namens het gemeentebestuur en de inwoners van Moerstraten. In de middag maken kinderen uit Moerstraten kransen voor de herdenking bij het oorlogsmonument. Ko van Driel speelt het taptoe-signaal. Ook Stadsdichter Ivo Weterings draagt bij aan de ceremonie.

Programma Roosendaal

Woensdag 30 oktober

11.00 uur Carillon-bespeling
Stadsbeiaardier Toni Raats bespeelt tussen 11.00 tot 12.00 uur het carillon van de Sint Jan. Op de exacte dag en het tijdstip dat Roosendaal in 1944 werd bevrijd.  

Donderdag 31 oktober 

20.00 uur Bevrijdingsconcert in Schouwburg De Kring
Elk jaar wordt het bevrijdingsconcert georganiseerd.  We staan daarmee stil bij de bevrijding van de stad en dorpen van onze gemeente. Harmonieorkest Oranje uit Wouw organiseert dit jaar het bevrijdingsconcert, in samenwerking met Jacques van Meel en Kevin Ruijters die de coördinatie en choreografie van de dans voor hun rekening nemen. Professionele dansers en studenten van de vooropleiding van Fontys Tilburg verzorgen de dans. Harmonieorkest Oranje, dat dit jaar haar 150-jarig jubileum viert, zorgt voor hoogstaand en gevarieerd programma. 

Alle veteranen die wonen in de gemeente Roosendaal zijn voor dit concert uitgenodigd. Bent u veteraan en u heeft geen uitnodiging gehad? Stuur dan een mail naar kabinet@roosendaal.nl, dan krijgt u de uitnodiging alsnog.

De laatste kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar via de website van De Kring. U betaalt alleen de administratie- en garderobekosten. Die zijn € 4,25 en u krijgt daar 1 consumptie bij. Het concert begint om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur (zonder pauze).

Vrijdag 1 november 

13.30 uur: Concert van de Brentwood Imperial Youth Band 
In het Cultuurhuis aan de Bovendonk in Roosendaal geeft de Brentwood Imperial Youth Band een gratis concert. Deze Engelse jeugdband is een veelzijdige marching band. Dat betekent dat zij niet alleen verschillende soorten muziek ten gehore kunnen brengen, maar dit zowel zittend, staand als marcherend doen. De band heeft een bijzondere band met de Britse Polar Bear Divisie. Ze zijn erelid van de Polar Bear Association en dragen trots het embleem van deze divisie op hun opvallende rode uniformen. 

19.00 uur: Herdenkingsviering in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade in Roosendaal
De Brentwood Imperial Band en een aantal koren werken hieraan mee. Paul de Koning, voorzitter van de Roosendaalse Veteranenstichting, geeft een toespraak. Ook dit concert is gratis. 

Zaterdag 2 november 

09.30 uur: Bevrijdingsroute
The Dutch Polar Bears organiseert voor de vierde keer een bevrijdingsroute. De route loopt langs historische wegen en door gebieden die in de Tweede Wereldoorlog van belang waren voor de strijdende partijen. Daarbij worden alle oorlogsmonumenten in de dorpen en stad van de gemeente Roosendaal aangedaan en wordt een korte ceremonie gehouden. De route eindigt op het Kadeplein in Roosendaal met een defilé bij het Polar Bear-monument. 

14.30 uur Carillon-bespeling
Stadsbeiaardier Toni Raats bespeelt tussen 14.30 en 15.30 uur het carillon, wanneer de bevrijdingsroute de Markt passeert.

16.00 uur Herdenking op de Kade
Herdenking met een fly-over van Vliegend Museum Seppe. De Brentwood Imperial Youth Band verzorgt voorafgaand (14.30 uur) en tijdens de herdenking de muziek. Eerder op de dag speelt het orkest om 10.45 uur bij het oorlogsmonument in de 28 Oktoberstraat in Wouw. 

Programma Wouwse Plantage

Zaterdag 2 november

10.00 uur: Herdenking bij het Bevrijdingsmonument
Burgemeester Mark Buijs legt een krans bij het monument nabij de Natuurpoort, namens het gemeentebestuur en de inwoners van Wouwse Plantage.  Er is ook een fiets- en autoroute, waarbij op verschillende locaties QR-codes te vinden zijn die verhalen vertellen over gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

Een dag eerder, op vrijdag 1 november, brengen basisschoolleerlingen een bezoek aan de Gerdahoeve waar het kamp van de re-enacting is gevestigd en aan de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom, waar de in Wouwse Plantage gesneuvelde Canadese militairen zijn begraven.

Re-enactment: Camp Thruster & Operation Thruster

Woensdag 29 oktober t/m zondag 3 november

Van 29 oktober tot 3 november wordt in Rucphen bij de Gerda Hoeve het basiskamp ‘Camp Thruster’ ingericht. De organisatie is in handen van de Dutch Re-Enactment Group (DRG) ’40-’45 en The Dutch Polar Bears. Re-enactors uit heel Europa spelen bevrijdingsoperatie ‘Operation Thruster’ van de Britse 49th Infanterie Divisie na, waarmee Roosendaal en omgeving in 1944 werd bevrijd. De heropvoering van deze bevrijdingsoperatie start op woensdag 30 oktober vanuit Camp Thruster en wordt in vier dagen uitgebeeld op een aantal locaties in Roosendaal. 

Camp Thruster

Het basiskamp is opgedeeld in twee delen; een Duits deel en een geallieerd deel. Vanaf 29 oktober bevolken re-enacters vanuit heel Europa het kamp en laten zij zien hoe een militair kampement in 1944 eruit zag. Ook deelnemers van de Bevrijdingsroute op zaterdag 2 november slaan hun groene canvastenten op in het kamp. Verschillende scholen krijgen een educatieve rondleiding over het kamp en de Gerda Hoeve. Het zwaartepunt van activiteiten op het kamp ligt in het weekend. 

Operation Thruster

Re-enacters brengen vanaf woensdag 30 oktober Operation Thruster opnieuw tot leven met een heropvoering van deze historische gebeurtenis. Operation Thruster is de naam van de militaire operatie van de Britse 49th (West Riding) Infanteriedivisie, waarmee zij van 26 tot en met 31 oktober 1944 West-Brabant hebben bevrijd. De oorspronkelijke gebeurtenissen zijn vastgelegd in geschreven verslagen en zwart-witbeelden, maar om de geschiedenis op een levendige manier te herbeleven, werken diverse verenigingen en re-enactmentgroepen samen.

Tijdens deze heropvoering zullen re-enactmentgroepen uit heel Europa, van zowel geallieerde als Duitse zijde, zich door Roosendaal en omliggende gebieden verplaatsen op dezelfde wijze als tijdens de operatie in 1944. De Duitse troepen zullen zich te voet, met volledige bepakking en rantsoenen, van bivak naar bivak verplaatsen, bijvoorbeeld op boerderijen. Onderweg maken ze diverse stops voor educatieve gesprekken met bewoners en scholen, om de historische gebeurtenissen bespreekbaar te maken en extra aandacht te vragen voor die tijd.

Ondertussen zitten de troepen van de Britse 49th (West Riding) Infanteriedivisie hen op de hielen, net zoals in 1944, waardoor toeschouwers het gevoel krijgen dat ze zich midden in het wegtrekkende front bevinden. Alleen de leiding van de deelnemende groepen kent de volledige details van de operatie, om zo voor de deelnemers een zo realistisch mogelijke ervaring te creëren.

Een bijzondere bezoeker van zowel ‘Camp Thruster’, als het defilé van de Bevrijdingsroute is de Churchill ‘Crocodile’ tank van  Museum Collection '39 - '45. Deze tank, waarvan er nog maar één in Europa rijdt, is dezelfde tank die op de symbolische foto aan de Kade staat. Na 80 jaar zal hij weer op diezelfde plek staan.

Bevrijdingsroute

Zaterdag 2 november

Militaire bevrijdingsroute, georganiseerd door The Dutch Polar Bears in samenwerking met gemeente Roosendaal. Met een kolonne van ruim een kilometer, meer dan 50 originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, meer dan 120 deelnemers en bijpassende (militaire) kledij wordt de bevrijding van Roosendaal en de omliggende dorpen herdacht.

De Bevrijdingsroute doet alle dorpen aan en in elk dorp wordt bij een monument of historisch belangrijke plaats stilgestaan. In zowel Moerstraten, als bij de Tolbergvijver en de Parklaan in Roosendaal zullen lange pauzes worden ingelast. 

De dag wordt traditioneel afgesloten op het Kadeplein met een herdenking bij het Polar Bear-monument. Als het weer het toelaat, wordt door Vliegend Museum Seppe  de 'Missing Man'- formatie gevlogen. Voor meer informatie en het tijdschema van de bevrijdingsroute, verwijzen we u graag naar de website van The Dutch Polar Bears.

Filmaanbod C-Cinema

De film De prijs van Vrijheid wordt door C-Cinema en de gemeente gratis aangeboden en is voor iedereen te bezoeken op dinsdag 29 oktober om 14.00 uur en woensdag 30 oktober om 18.40 uur. In het reguliere aanbod heeft C-Cinema de volgende films opgenomen:

  • Dinsdag 29 oktober, 18.46 uur: Bankier van het Verzet
  • Woensdag 30 oktober, 16.00 uur: Oorlogswinter
  • Vrijdag 1 november, 16.00: Slag om de Schelde 

Kaarten hiervoor zijn te verkrijgen via de website van C-Cinema.

De prijs van Vrijheid

Vijf jaar geleden, in het kader van 75 jaar vrijheid, is de film ‘De prijs van Vrijheid’ gemaakt. In de film vertelt een aantal inwoners over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Ook is er een bijdrage te zien van leden van het Korps Commandotroepen. Bekijk de film ‘De prijs van Vrijheid’ op YouTube