80 jaar bevrijding Roosendaal

Algemeen

Tussen 26 en 30 oktober 1944 zijn de stad en dorpen van de gemeente Roosendaal bevrijd. Om deze gebeurtenis te herdenken en te vieren, worden er jaarlijks activiteiten georganiseerd.

The Dutch Polar Bears organiseren een Bevrijdingsroute door gemeente Roosendaal om de bevrijding van Roosendaal en omliggende dorpen van 80 jaar geleden te vieren en te herdenken.

Activiteiten dorpen

Zaterdag 26 oktober Nispen

  • 10.00 uur Herdenking en kranslegging bij Vredeskapel
  • 14.00 uur Herdenking geallieerde gevallenen. Ook onthult burgemeester Mark Buijs een nieuw herdenkingsmonument aan de Honingbossenweg
  • 14.35 uur Bevrijdingstocht van het monument naar de kerk van Nispen
  • 15.00 uur Bijeenkomst in de kerk Vieren van de Vrijheid
  • 17.00 uur Koffie en thee met bevrijdingskoek voor ouderen 
  • 21.00 uur Bevrijdingsfeest m.m.v. onder andere Valley Sound Big Band en een DJ

Maandag 28 oktober Wouw

  • 13.15 uur Optocht van basisscholen naar Bevrijdingsmonument in de 28 Oktoberstraat
  • 13.30 uur Herdenking en viering bij het bevrijdingsmonument aan de 28 Oktoberstraat 

Dinsdag 29 oktober Heerle

  • 19.00 uur Herdenking en viering op het plein naast de Schalm (kerk) bij het gedenkteken van overleden inwoners van Heerle
  • 19.30 uur Bevrijdingsconcert in de Schalm m.m.v.  Harmonie Juliana, koor Vivace, Marion Winnink en kinderen van de basisschool

Verder worden en lesbrieven uitgedeeld aan kinderen van de basisschool. Ook is er in de Schalm een kleine expositie met spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Die komen uit de familiekring van de basisschoolkinderen en uit de verzameling van Robert Catsburg 

Woensdag 30 oktober Moerstraten

In de middag knutselen de kinderen uit Moerstraten herdenkingskransen voor 's avonds.

  • 18.30 uur Vertrek vanaf de ParelMoer naar het Oorlogsmonument aan de Luienhoekweg
  • 19.00 uur Herdenking en kransleggingen bij oorlogsmonument. M.m.v. stadsdichter Ivo Weterings. Ko van Driel speelt het taptoe-signaal.

Zaterdag 2 november Wouwse Plantage

  • 10.00 uur Herdenking bij het bevrijdingsmonument bij de Natuurpoort.
  • Activiteit scholen
  • Herdenking en kranslegging
  • Puzzeltocht (met QR-codes) langs bijzondere plaatsen

Na het defilé start de herdenking. Deze verloopt volgens militair protocol en ook de Volksliederen worden gespeeld.

De Brentwood Imperial Youth Band verzorgt de muziek voor en tijdens de herdenking. 

Camp Thruster / Re-enactment 31 oktober t/m 2 november

Donderdag 31 oktober t/m zaterdag 2 november

In samenwerking met The Dutch Polar Bears organiseert DRG '40-'45 de re-enactment 80 jaar bevrijding. Vanuit basiskamp de Gerdahoeve (gemeente Rucphen) wordt de bevrijding van Roosendaal in vier dagen uitgebeeld. 

Er is hiervoor ook een uitgebreid lesplan gemaakt. Het doel is zowel inwoners als leerlingen van middelbare scholen van de gemeenten Roosendaal en Rucphen iets te leren over deze periode. 

Bevrijdingsroute 2 november 2024

Zaterdag 2 november Bevrijdingsroute met herdenking op de Kade

Militaire bevrijdingsroute, georganiseerd door The Dutch Polar Bears in samenwerking met gemeente Roosendaal. Met een kolonne van ruim een kilometer, meer dan 50 originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, meer dan 120 deelnemers en bijpassende (militaire) kledij wordt de bevrijding van Roosendaal en de omliggende dorpen herdacht.

De Bevrijdingsroute doet alle dorpen aan en in elk dorp wordt bij een monument of historisch belangrijke plaats stilgestaan. In zowel Moerstraten, als bij de Tolbergvijver en de Parklaan in Roosendaal zullen lange pauzes worden ingelast worden. Als het weer het toelaat, wordt door Vliegend Museum Seppe een formatie gevlogen met als eindstuk de 'Missing Man'- formatie.

De dag wordt traditioneel afgesloten op het Kadeplein bij het Polar Bear-monument. Voor meer informatie en het tijdschema van de bevrijdingsroute, verwijzen we u graag naar de website van The Dutch Polar Bears.

16.00 uur

Na het defilé start de herdenking. Deze verloopt volgens militair protocol en ook de Volksliederen worden gespeeld.

Concerten

Donderdag 31 oktober Bevrijdingsconcert

Elk jaar wordt het bevrijdingsconcert georganiseerd.  We staan daarmee stil bij de bevrijding van de stad en dorpen van onze gemeente.

Dit jaar is de organisatie in handen van Harmonieorkest Oranje uit Wouw. Het orkest bestaat dit jaar 150 jaar. 

Het orkest brengt een afwisselend programma van hoge kwaliteit. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met Jacques van Meel en Kevin Ruijters. Zij verzorgen en coördineren de presentatie en de dans in de voorstelling met professionele dansers en studenten dans.

Alle veteranen die wonen in de gemeente Roosendaal zijn voor dit concert uitgenodigd. Bent u veteraan en u heeft geen uitnodiging gehad? Stuur dan een mail naar kabinet@roosendaal.nl, dan krijgt u de uitnodiging alsnog.

De kaarten voor dit concert kunt u bestellen vanaf 27 september via de website van schouwburg de Kring, www.dekringroosendaal.nl. U betaalt alleen de administratie- en garderobekosten. Die zijn € 4,25 en u krijgt daar 1 consumptie bij.

Het concert begint om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur (zonder pauze).

Vrijdag 1 november Concert en herdenkingsviering

13.30 uur 

Brentwood Imperial Youth Band uit Engeland geeft een concert in het Cultuurhuis aan de Bovendonk te Roosendaal. Dit concert is gratis.

19.30 uur

Herdenkingsviering in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade in Roosendaal. De Brentwood Imperial Youth Band en een aantal koren werken hieraan mee. Paul de Koning, Veteranen Stichting Roosendaal, geeft een toespraak. Ook dit concert is gratis.

Film 'De prijs van de Vrijheid'

Vanwege de 75-jarige bevrijding is de film ‘De prijs van Vrijheid’ gemaakt. In de film vertelt een aantal inwoners over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog’. Ook is er een bijdrage te zien van leden van het Korps Commandotroepen.

Bekijk de film ‘De prijs van Vrijheid’ op YouTube